TÜRKİYE'NİN FİTOCOĞRAFYA BÖLGELERİ

       Herhangi bir alanda bulunan tüm ağaç, çalı, ot,  karayosunu gibi bitkileri familyalara ayırarak, teker teker belirtmek ve bitkilerin listesini çıkartmak "flora" kapsamına girmektedir. Başka bir ifadeyle, herhangi bir alanın florası denildiğinde, o alanda bulunan tüm bitkilerin cins, familya ve türlerine göre sınıflandırılması anlaşılır. "Vejetasyon" ise, herhangi bir alanda bulunan bitkilerin bir araya gelerek oluşturdukları toplulukları kapsar. Bunlar da ağaç, çalı ve ot toplulukları halinde sınıflara ayrılır.

       Bitkiler çeşitli ölçütlere göre sınıflandırılır. Burada bitkilerin sınıflandırılması, ağaç, çalı, ve ot toplulukları gibi dış görünüşlere göre yapılmıştır. 

       Ülkemizde fitocoğrafya bölgelerinin sınıflandırılmasında başta iklim koşulları dikkate alınmıştır. Ülkemiz coğrafi konumu açısından çeşitli iklimlerin etkisi altındadır. Nitekim kuzeyde Kuzey Anadolu ve Yıldız (Istranca) Dağlan kuşağının kuzeye, özellikle Karadeniz’e bakan yamaçlarında okyanusal,  Marmara Denizi çevresi, Ege Bölümü ve Akdeniz Bölgesinde Akdeniz, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise karasal iklim koşullan egemendir. Böylece Türkiye, kuzeyi nemli - ılıman, Ege ve Akdeniz bölgeleri subtropikal, orta ve doğu bölgeleri ise karasal iklimin toplandığı bir ülkedir. Yüksek dağlık alanlarda ise kuzey enlemlerde etkili olan so­ğuk iklim koşulları görülür. Bu yüzden, Türkiye’de bitki örtüsü açısından farklı alanların ve fitocoğrafya bölgelerinin bulunması, doğal koşulların bir gereğidir.

       Genel bir değerlendirmeyle, Türkiye’nin kuzeyi bir bütün olarak Avrosibirya (Avrupa - Sibirya) Fitocoğrafya Bölgesi’ne girer. Kuzeyde Ordu’nun doğusundan başlayarak Doğu Karadeniz Bölümü Kolşik, batı kesimleri ise aynı fıtocoğrafya bölgesinin Öksin fitocoğrafya bölümleri içinde kalır. Marmara Denizi’nin kuzey kıyılan ile Ege ve Akdeniz bölge­leri, Akdeniz Fitocoğrafya Bölgesi’nin Doğu Akdeniz Fitocoğrafya Bö­lümü içindedir. İç ve Doğu Anadolu bölgeleri İran - Turan (Orta Asya) Fitocoğrafya Bölgesi ne, Güneydoğu Anadolu’nun bozkır alanlan da İran - Turan Fitocoğrafya Bölgesi’nin Mezopotamya Fitocoğrafya Bölümü’ne girer. Kısaca Türkiye, Avrosibirya, Akdeniz ve İran - Turan fitocoğrafya bölgelerinin bir arada bulunduğu bir ülkedir.




KAYNAK: http://www.turkeystree.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar