TÜRKİYE BİTKİ COĞRAFYASI

       Vejetasyon, bir yerdeki bitkilerin orman, çalı ve ot gibi topluluklar halinde sınıflandırılmasını ve bunların yetişme koşulları ile dağılışlarını kapsar. Ülkemiz, çeşitli vejetasyon tipleri yönünden çok zengindir. Türkiye'de, günümüzde egemen olan iklim koşullarına göre yetişen ot, çalı ve ağaç toplulukları dışında, dünyanın diğer bölgelerinde görülmeyen endemik bitkiler bulunur.
       
       Türkiye bitki coğrafyasındaki (fitocoğrafya) amaç, ülkemizdeki bitki örtüsünün dağılışını etkileyen etmenlerin neler olduğunu ortaya koymak ve bitki coğrafyası bölgelerine göre bitkileri sınıflandırmaktır.

       Türkiye'nin vejetasyon örtüsünün sınıflandırılması, coğrafi prensip ve yönteme sadık kalmaya çalışarak, dış görünüşü veya fizyonomisi yönünden benzer veya uygun olan ve aşağı yukarı aynı ekolojik ortamı karakterize eden bitki topluluklarına göre yapılmıştır. Başka bir deyişle bitki toplulukları, orman, çalı ve ot formasyonları olmak üzere sınıflandırılmış ve bu formasyon sınıfları kendi aralarında bitki toplulukları (vejetasyon) halinde ayrılmışlardır.


       Bitkilerin sınıflandırılmasında, ülkemizin fitocoğrafya bölgeleri esas alınmıştır. Çünkü coğrafi bölge ayrımı ile fitocoğrafya bölgesi ayrımında kullanılan ölçütler farklıdır. Bu nedenle bu bölgelerin sınırları da farklıdır.


       Öte yandan coğrafi bölge ölçüsünde bile bir bitki topluluğu, örneğin ormanlar, bölümlere hatta yörelere göre önemli ölçüde değişmektedir. Burada belirtilmesi gereken önemli husus da, coğrafi bölgelerin ayırt edilmesinde ve özellikle iklim koşullarının açıklanmasında bitki örtüsüne gereken önem verilmemesidir. Gerçekten, ülkemizde iklimle ilgili değerlendirme ve çalışmalar, en çok 50-60 yıllık rasat verilerine göre yapılmaktadır. Oysa bitki örtüsü, herhangi bir alanda egemen olan binlerce yıllık iklim özelliklerini yansıtmaktadır.


KAYNAK: http://www.turkeystree.com/
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar