ADLANDIRMA

          Tüm dünyada birlik sağlamak için ortak bir adlandırma yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde temel  anlamda ağacı anlatan birim "tür"dür.

         Tür, birbirine çok benzeyen, aralarında döllenerek kendilerine benzer döller oluşturabilen bireyler topluluğudur. Kendi içlerinde daha alt birimlere ayrılabilirler.

         Alttür, en az bir morfolojik özelliği bakımından farklı özellik gösteren ve bölgesel olarak sınırlandırılmış, yerel topluluklardır.

         Varyete, en az bir morfoloji özellik gösteren ve bölgesel olarak sınırlandırılmış, yerel topluluklardır.

         Bitkilerin bilimsel adları dünya üzerinde birlik sağlanması amacıyla Latince sözcüklerden oluşur. Latince adlandırmada bir türün adı yazılırken, önce büyük harfli başlayarak türü belirleyen ad yazılır.

         Türkçe'de genellikle türler, cins ve tür adı olmak üzere, iki sözcükle adlandırılır. bazen nitelik belirten daha çok sözcük de yer alabilir, tüm sözcükler büyük harfle başlayarak yazılır. Adlandırmanın Türkçe halinde de, Latince halinde de türü belirleyen sözcükler çoğunlukla o türün yetiştiği ülkeyi, bölgeyi ya da türün belirgin bir özelliğini anlatan sıfatlardan oluşur. Ancak Türkçe adlandırmada bazen cinsin en yaygın olan türü, sadece cinsin adı ile de adlandırılmakta ya da başına "yaygın" anlamı kastedilerek "adi" sözcüğü eklenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar